Politiikassa ehdottomasti tärkeintä on saada näkyvyyttä, mutta siten, että se muuntuu sitten uurnilla ääniksi. Tätä näkyvyyttä haetaan erilaisilla kampanjoilla, joissa omat näkemykset ja naama tuodaan esille. Hinku esimerkiksi eduskuntaan on kova, sillä keskimäärin sinne pääsevien vaalibudjetti lasketaan jopa kymmenissä tuhansissa euroissa. Yleensä pienemmällä budjetilla ovat päässeet läpi ne, jotka ovat ehdolla isojen puolueiden listoilta ja ovat tunnettuja henkilöitä jollain yhdellä paikkakunnalla.
Kampanjointi on siis isoa bisnestä ja siihen saa kyllä kulumaan valtavat määrät rahaa, jos vain haluaa. Iso budjetti myös pelottaa varsinkin aloittelevia poliitikkoja, jotka eivät ehkä ole tottuneet siihen, että äkkiä pitääkin ostaa kolmella tonnilla puolen sivun kokoinen mainos paikallislehdestä. Suomessa ei onneksi ole mitään ehdolleasettumismaksuja, joten mukaan pääsee täysin nollabudjetillakin, jos vain haluaa. Yleensä politiikassa menestyminen vaatii kuitenkin rahallisia panostuksia, joten siksi onkin järkevä käydä läpi, millä kuluja voi kuitata ja miten saada paljon näkyvyyttä halvalla – tai mieluiten ilmaiseksi.
Lahjoitukset ja lainat
Tärkein yksittäinen kampanjoinnin rahoitusmuoto ovat erilaiset lahjoitukset. Niitä jakelevat puolueet, elinkeinoelämä ja erilaiset säätiöt. Myös yksityisten henkilöiden lahjoitukset ovat yhä kasvavassa roolissa. Yksityisiä lahjoituksia pidetään melko vilpittöminä, mutta esimerkiksi suuryritysten tai muiden intressiryhmien tekemiä lahjoituksia syynätään lehtien palstoilla paljonkin, sillä niiden uskotaan vaikuttavan oleellisesti poliitikon tekemiin ratkaisuihin.
Joskus lahjoittajia on vaikea saada tai sieltä tullut raha ei vain yksinkertaisesti riitä. Tämän takia kannattaa harkita lainan ottamista kampanjansa rahoittamiseksi. Monilla Suomen tunnetuimmilla poliitikoilla onkin jonkin verran lainaa juuri tästä syystä, eikä ajatus ole ollenkaan vieras suuressa maailmassa kuten vaikkapa USA:ssa. Esimerkiksi Rahalaitos tarjoaa useita erisuuruisia lainoja ja niitä voi käyttää kulutusluoton tavoin; sinun ei siis tarvitse erikseen tehdä selontekoa vaalikampanjastasi hakiessasi lainaa. Parhaimmillaan rahat ovat käytössäsi jo seuraavana päivänä!
Ilmaiset mainokset
Pienellä budjetilla voi toki myös päästä pitkälle. Esimerkiksi Suomen niin sanottu brexit-meppi, Alviina Alametsä, onnistui keräämään 13 000 ääntä eurovaaleissa, vaikka budjetti olikin vaivaiset 5 000 euroa.
Sosiaalisessa mediassa kannattaa ehdottomasti näkyä, sillä se on edullinen alusta kampanjoida. Siellä voi pitää esimerkiksi omaa blogia tai kampanjasivua, jota kautta sitten levittää tietoa itsestään. Korona-aikana sosiaalinen media on myös turvallinen ympäristö kampanjoida. Sosiaalisen median etu on se, että tietoa voi levittää hyvinkin lyhyessä ajassa isolle joukolle: jos esimerkiksi yksi henkilö, jolla on alustalla 200 seuraajaa, jakaa kirjoituksesi, olet tavoittanut 200 uutta potentiaalista äänestäjää täysin ilmaiseksi. Tätä määrää voi toki kasvattaa luomalla kaupallista sisältöä, jonka avulla tavoitat tuhansia ihmisiä muutamalla kympillä.
Toinen merkittävä, ja hieman perinteisempi, alusta ovat sanomalehtien mielipidepalstat. Niitä luetaan ahkerasti ja niitäkin voidaan jakaa sosiaalisessa mediassa melko vaivattomasti. Mielipidekirjoituksen saa valmiiksi muutamassa tunnissa, varsinkin jos aihe on sinua itseäsi kiinnostava, ja sen julkaiseminen ei maksa mitään. Jotkin lehdet pyrkivät kuitenkin karsimaan ehdokkaiden itsensä kirjoittamia kirjoituksia, joten kannattaa hankkia joku kaveri kirjoittamaan sinusta tai puolueestasi hyvään sävyyn.
Politiikassa voi olla siis mukana melko lailla minkä kokoisella budjetilla tahansa. Kaikki riippuu siitä, millaiset tavoitteet sinulla on ja millaisen kuvan haluat itsestäsi muodostaa lahjoittajien perusteella. Moni poliitikko ottaa myös lainaa kampanjakulujensa hoitamiseksi ja sen katsotaan olevan politiikan maailmassa sama kuin keittiöremonttiin otettava laina; pieni piristysruiske itsensä parantamiseen. Ilmaista näkyvyyttä on tarjolla monessa paikassa kunhan vain tietää, miten ne toimivat ja miten niistä saa parhaiten kaiken hyödyn irti.