Viime vuosien aikana monia keskustelupalstoja on hallinnut sukupuolisensitiivinen kasvatus. Sukupuolisensitiivisellä kasvatuksella tarkoitetaan käytännössä sitä, että annamme lasten ilmentää omaa sukupuoltaan vapaasti haluamallaan tavalla. Näin ollen aikuisten tehtävänä ei ole esimerkiksi rajoittaa sitä, millaisia leikkejä lapsi leikkii tai millä tavalla ja mihin väreihin lapsen tulisi pukeutua – toisin sanoen, poikien ei tarvitse pukeutua siniseen ja tyttöjen pinkkiin ja vastaavasti poika voi tarttua barbiin siinä missä tyttö voi leikkiä päivät pitkät leluautoilla.
Sukupuolisensitiivisen kasvatuksen haasteet
Vaikka sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta puhutaan aina vain enemmän, on ymmärrettävää, että monet vanhemmat voivat huolestua, kun huomataan, että oma lapsi on alkanut käyttäytyä ”normaalista poikkeavalla tavalla”. Vaikka tilanne voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita – niin positiivisia kuin negatiivisia – monille hyvinkin nuorille lapsille tällainen kokeileminen on itse asiassa paljon yleisempää kuin monet vanhemmat aluksi uskovat.
Kun poika pyytää yllättäen lupaa lakata kynsiään tai tyttöä ei kiinnosta barbiet, korut, meikit tai mekot, moni vanhempi saattaa kuitenkin alkaa kyseenalaistamaan oman vanhemmuutensa onnistumista. Onko vika vanhemmassa? Mitä asialle voidaan tehdä?
Ammattilaiset suosittelevat tänä päivänä, että jokaisen lapsen kehittymistä pyritään tukemaan yksilöllisesti lapsen omien toiveiden mukaan. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että vanhempien tulisi antaa lapselle mahdollisuus valita itse, minkä värisiin vaatteisiin hän haluaa pukeutua tai haluaako hän leikkiä nukeilla, leluautoilla vai molemmilla.
Toisinaan asiaa voi kuitenkin olla vaikeaa ymmärtää. Tällöin suosituksena on puhua aiheesta esimerkiksi päiväkodin henkilökunnan ja neuvolan ammattilaisten kanssa. Monien vanhempien suurimpina huolena ei välttämättä olekaan se, että lapsi käyttäytyy eri tavalla, vaan pikemminkin he ovat huolissaan siitä, että lasta voidaan alkaa kiusata koulussa tai päiväkodissa. Näistä huolenaiheista on aina syytä puhua ääneen ammattilaisen kanssa, jotta vanhempien pelot ja negatiiviset asenteet eivät heijastu lapseen.
Anna tytön pukeutua Hämähäkkimieheksi ja pojan Tuhkimoksi
Miksi sitten on niin tärkeää antaa lapsen valita, millaisiin naamiaisasuihin hän pukeutuu? Kun tyttö haluaa pukeutua miespuoliseksi supersankariksi ja poikaa taas kiinnostavat Disney-prinsessat, vanhemman voi olla vaikeaa tehdä päätöksiä. Onneksi parhaat naamiais asut on kuitenkin tänä päivänä helppo tilata suoraan Partykingin laajasta naamiaisasujen valikoimasta, joiden joukosta lapsi voi valita juuri haluamansa asun – tai vaikkapa useamman.
Se, että poika haluaa pukeutua Tuhkimoksi ja tyttö Hämähäkkimieheksi ei tarkoita sitä, että lapsi eläisi jonkinlaista identiteettikriisiä. On varsin luonnollista, että kaikenikäiset lapset tutustuvat maailmaan ja ennen kaikkea omaan itseensä ja kehoonsa kokeilemalla asioita, jotka voivat tuntua ulkopuolisen ihmisen silmin normaalista poikkeavilta.
Halloween-kauden lähestyessä monet vanhemmat saattavat pohtia, haluaako poika nyt pukeutua prinsessaksi ja tyttö prinssiksi. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että jokaisen vanhemman tehtävänä on antaa lapsen kasvaa yksilöllisesti, tutkia maailmaa omin silmin ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Myös vanhempien tukeva ja hyväksyvä esimerkki kertoo lapselle, että hän ei tee väärin ja hänellä on vapaus tutkia ja oppia asioita omalla tavallaan.