Minin poliitikko tarvitsee älylaitetta?

Suomessa kuuli vielä jokin aika sitten useasti heitettävän ilmoille toteamusta, että ”politiikka on rikki”. Politiikka on kuitenkin vain muutoksessa ja rikkinäisen siitä tekee ennen kaikkea se, että kaikki eivät pysy enää mukana. Teknologia on tullut entistä tiiviimmin osaksi elämäämme, joten onkin luontevaa, että politiikka ei ole poikkeus.

Tässä artikkelissa käsittelemme sitä, ovatko älylaitteet, eli älypuhelimet ja tabletit, jo välttämätön osa politiikkaa ja pitääkö sellaisen käyttö myös hallita, jos mielii politiikassa menestyä. Toisinaan esimerkiksi kunta tarjoaa valtuutetuille iPadin, jonka avulla kokouspöytäkirjat, liitteet ja muu tarvittava kulkevat mukana. Näin korona-aikana niiden avulla on myös pystytty kätevästi järjestämään valtuuston kokoukset etänä. Tällaisen lainalaitteen saatuaan moni kuitenkin alkaa miettiä kannattaako hankkia tabletti omaksi, koska usein kunta on esimerkiksi kieltänyt kampanjoinnin laitteen välityksellä.

Mistä älylaite kannattaa hommata?

Älylaitteen hankinnassa kannattaa panostaa laatuun: mieluiten sitä ostaa kerran yhden hyvän laitteen kuin että pitäisi ostaa heikkolaatuinen laite kahdeksi vuodeksi ja sen jälkeen vaihtaa taas uuteen laitteeseen. Erityisen tärkeää on pitää mielessä, kuinka kauan laitteella pärjää pelkillä ohjelmiston päivityksillä.

Laadukkaan älylaitteen saa näppärästi myös käytettynä. Kun esimerkiksi koodaamisen kanssa puuhasteleva firma vaihtaa laitteensa uusimpaan malliin, voi se myydä vanhat mallinsa välittäjälle. Tämä välittäjäfirma tekee tarvittavat huollot ja kuntotarkastukset, ja sen jälkeen käytetty ipad voidaan myydä eteenpäin kuluttajalle. Se toimii kuin uusi, mutta on huomattavasti edullisempi ja säästää lisäksi arvokkaita luonnonvaroja.

Laitteen rinnalle kannattaa hankkia myös lasiin suojakalvo, joka suojaa roiskeilta, naarmuilta ja sormenjäljiltä. Suojakuren tai muun kotelon avulla tabletti pysyy suojassa ja joissain koteloissa on myös sisäänrakennettu ständi, jolla tabletti pysyy pystyssä ilman, että sitä täytyisi pidellä.

Mitä kaikkea älylaitteella voi tehdä?

Kuten jo sanottu, tabletin avulla erilaiset tarvittavat paperit kulkevat mukanasi näppärästi mobiilissa. Kunnat kannustavatkin vähentämään turhaa printtailua ja paperin käyttöä. Tämän lisäksi dokumentteja lukiessa käytössä on myös etsi-toiminto, jolla voi hakea dokumentista jotain tiettyä kohtaa.

Tabletin avulla voidaan pitää isoja ja pieniäkin kokouksia etänä ja tällöin voit itse olla esimerkiksi mökillä tai matkalla sinne, mutta silti osallistua tärkeään kokoukseen. Yhteydenpito äänestäjiinkin onnistuu, sillä tabletilta löytyvät samat sosiaalisen median sovellukset kuin kännykästäkin. Etuna on kuitenkin vain isompi näyttö. Somessa kampanjointihan on entistä tärkeämpää ja lisäksi erittäin edullinen tapa valmistautua esimerkiksi vaaleihin.

Tablettien kamerat ovat melkeinpä poikkeuksetta yhtä hyvät kuin yhtä uusissa älypuhelimissa, vaikka tabletilla valokuvaaminen ei välttämättä tuntuisikaan yhtä kätevältä. Tämä ominaisuus on tosin hyvinkin kätevä siinä vaiheessa, kun pitäisi skannata jokin paperinen dokumentti. Viranomaisetkin ovat alkaneet hyväksymään tällaisia valokuvattuja dokumentteja ja tabletteihin on saatavilla erillisiä sovelluksia, jotka muuttavat tällaiset valokuvat automaattisesti vaikkapa pdf-tiedostoksi.

Älylaite ei siis ehkä ole täysin välttämätön poliitikolle – vielä. Se tosin helpottaa asioita huomattavasti ja on oiva apu monessa tilanteessa. Opettelemiseen menee tietysti oma aikansa, mutta esimerkiksi yhteinen työpaja, jossa aloittelijat ja jo vähän kokeneemmat pääsevät yhdessä tekemään, voi olla erinomainen kokemus ja poistaa tiettyjä tabletteihin liittyviä pelkoja.